top of page
Search
  • Burza Nautike

Test HIGHFIELD Patrol 860 SAR

Patrol range


Razvoj djelatnosti vezanih uz brzi prijevoz putnika, spašavanja na moru, ronilačke akcije i slično, traži robusna, lagana, plovila sa čvrstom palubom i trupom, a uz to jednostavna, prostrana, brza i ekonomična plovila. Aluminijski gumenjaci nove generacije zadovoljavaju sve ove uvjete, a među njima se posebno ističe najnovija HIGHFIELD-ova serija Patrol range svojom odličnom cijenom, vrhunskom završnom obradom, vanserijskim maritimnim svojstvima te privlačnim izgledom.


Specifikacije


HIGHFIELD Patrol je serija plovila nastala početkom 2016-te, a dolazi iz daleke Australije. Naime, gumenjaci pod ovim imenom u Australiji se rade već 27 godina i pokrivaju cijeli spektar gumenjaka od metra pa sve do najveće serije Patrol. HIGHFIELD je 2015-te godine prešao u Francusko vlasništvo pa je odmah napravljena i najmodernija tvornica u Kini gdje se uz europski management i najkvalitetnije evropske materijale rade vrlo kvalitetni alu-gumenjaci. HIGHFIELD je uprkos činjenici da imaju samo alu gumenjake u svojoj ponudi postao drugi ukupno najveći proizvođač gumenjaka. U alu-brodogradnji su definitivno broj jedan.

HIGHFIELD Patrol serija sastoji se od seije gumenjaka koja počinje od dužine 4,20 preko 6,60 metara, 7,60 i 8,60 metara. Uskoro u Hrvatsku dolazi prvi HIGHFIELD Patrol 900. Patrol 860 uistinu je gumenjak raskošan u prostoru, krajnje jednostavan za održavanje te se s lakoćom na njemu radi ili uživa, a može i oboje u jednom. Evo specifikacija za model 860.Serijski ovaj model dolazi sa protu-kliznom palubom od gumiranog materijala u boji palube. Materijal se niti po najvećem suncu ne zagrije da se ne bi moglo hodati bos, ali treba paziti pritom da ne nagazite na ono malo površina koje nisu obuhvaćene ovim materijalom. Kod kupnje broda kupuju se trup sa serijski ugrađenim rezervoarom od 470 litara te jastucima na sjedalima. Upravljačke konzole, rolbar, navigacijska svjetla te ostali dijelovi naručuju se posebno.

Svaki od modela može se naručiti prema vlastitoj ideji sve do natpisa na bokovima koji su izrezani laserski na CNC stroju i nalijepljeni na bok.

Testirani model izrađen je po narudžbi EmergenSea mreže i služi za pomoć i brzu asistenciju na moru. Na ovaj gumenjak uskoro ide montaža HUMMINBIRD radara i DSC stanice. Evo i detalja testiranog gumenjaka:

Tehničke karakteristike:

Dužina preko svega 8,63 m, testni model 9.00 metara

Širina sa tubusima 2,92 m

Širina korisnog prostora 1,75 m

Promjer tubusa 56 cm

Broj komora 6

Težina plovila bez motora 1200 kg

Maksimalna nosivost 2000 kg

Ukupan broj ljudi na brodu 20

Preporučena snaga motora 2 x 200 Ks

Maksimalna snaga motora 2 x 250 Ks

Snaga motora na testiranom brodu 1 x 250 Ks

Spremnik goriva 430 litara

Materijal trupa AL 5080 debljina 5 mm

Debljina aluminija na palubi 6 mm

Materijal tubusa ORCA Hypalon

Forma trupa gliserska, duboki V 28

Maksimalna brzina sa 250 KS 40 ćvorova

Kategorija plovidbe C

Cijena fco Vodice (bez motora) na upit: prodaja@highfield-patrol.com


Maritimna svojstva


Barier Reef je područje u Australiji sa najvećim brojem vjetrovitih dana u godini na svijetu, a to je mjesto gdje se HIGHFILD rodio i brusio svoja iskustva te radio testove svojih brodova zadnjih skoro 30 godina. Tu su odrađeni i prvi testovi najnovije serije pod imenom HIGHFIELD Patrol. Duboki V na pramcu (radi dokazivanja ove tvrdnje donosimo činjenicu da svi proizvođači motora imaju problem kada treba naći motor za ovaj gumenjak jer su noge ekstremno duge i zahtijevaju se posebne narudžbe ) nastavlja se sve do krmenog zrcala te odlično siječe valove u svim uvjetima, a Wet Drive tehnologija spajanja gume i trupa osigurava da ostanete suhi po svim uvjetima vožnje osim ako sama jačina vjetra ne vrati odbačeni val natrag. Isprobali smo HIGHFIELD Patrol 860 SAR po vrlo jakoj Tramontani i ostali ugodno iznenađeni kako gumenjak probija valove do 1,5 metra. Pri brzini od 28 čv uz apsorbirajuća sjedala, koji su također dio ovog sjajnog gumenjaka, ne možemo kazati da more nismo osjetili, ali je u odnosu na sve što smo do sada probali ovo bilo najbolje iskustvo po jakom moru. Nema lupanja, lomljave ni ostalih zvukova koje proizvode klasični gumenjaci od plastike već samo zvuk nove Honde 250 koja se savršeno uklopila te šumovi vjetra i mora.
Test na ovom gumenjaku odradila je ekipa iz magazina More i Burze Nautike. Oba tima ostala su ugodno iznenađena performansama i izvedbom ovog gumenjaka. Njihove testove možete pronaći u izdanjima za Lipanj 2017 (More) i Srpanj 2017 (Burza Nautike). Veliki dio testa uz dodatne informacije prenosimo u ovom članku.
Brzine i potrošnja


Trebamo znati da smo pri testiranju na gumenjaku imali 400 litara goriva u rezervoaru i dva putnika (od cca 180 kila zajedno) što ukupno čini težinu od 6 jakih putnika. Pri okretajima od 800 RPM brod lijepo klizi pri brzini od 3-4 ćv što je idealno za ulazak u marine i dublje luke. Lagano dizanje do 1100 RPM dovodi nas do 6 ćv brzine i potrošnje manje od 6 lit/h. Nakon izlaska iz zone 300 metara od obale podigli smo okretaje na 2500 i došli do kasačke brzine od 14-15 ćv i potrošnje od 15 litara. Ako je idealna putna brzina od 25 ćv, nju smo postigli na 4000 RPM što je upravo idealno dok je potrošnja 28,5 lit/h. Ovo govori da se idealna ekonomska brzina odvija na 25 čv i 4000 RPM, a po milji tada gumenjak troši 1,14 litara. Teško dostižna ekonomija za bilo koju konfiguraciju ove veličine.

Kada smo ručicu gasa doveli do daske GPS nam je pokazao 41 čv brzine uz 5900 RPM i potrošnju od 75 lit/h, što je 1,82 po milji, a što i nije tako strašno ako treba pobjeći od nevere ili spasiti nečiji život ili brod.

Nakon nekoliko dana ukrcali smo (na 350 litara u rezervoaru) 11 putnika, pa je uz skipera sada bilo 12 osoba na gumenjaku plus skoro puni rezervoar. U tim uvjetima trošili smo na 24 čv putne brzine i 4200 okretaja 33 lit/h što je 1,37 po milji puta. Također rezultat koji će teško dostići bilo koja konfiguracija ove veličine. Maksimalna brzina na 5800 RPM došla je do 37 čv i potrošnju od 80 litara.

Ova 2 testa su nam dala odgovor na pitanje treba li nužno 2 motora na ovolikom plovilu te za prijevoz 12 putnika plus skiper. Odgovor je definitivno NE ukoliko je u pitanju lagani HIGHFIELD Patrol 860 u kombinaciji sa vrlo štedljivom Hondom 250 KS. Ova je činjenica posebno važna svim budućim vlasnicima Patrola 860, a koji s njime žele u budućnosti prevoziti svoje goste.
Paluba i oprema


I prije nego isplovimo potrebno je opisati ovo specifično plovilo. Iako djeluje prilično spartanski na njemu je sve što je potrebno za obavljanje pomoći i spašavanja. Ovaj gumenjak ne može proći nezapaženo, prvo zbog svoje veličine ali i karakterističnih boja. Tubusi su u kombinaciji sive i narančaste, a iste boje su i obloge na klupama. Veliki otvoreni kokpit ispred i iza konzole i široki prolazi oko konzole omogućavaju odličnu komunikaciju i manipulaciju tijekom pomoći na moru. U sredini je velika centralna konzola, sa prednjim vjetrobranskim kaljenim staklom koje se prema gore nastavlja u tvrdi krov koji od sunca štiti skipera ali i još dva sjedeća mjesta iza njega. Osim toga na ovako velikom krovu mogu biti i solarni paneli ako je veća potreba za električnom energijom i autonomijom. Na ovom plovilu su montirana samo dva apsorbirajuća sjedala iako se u nekoj drugoj turističkoj varijanti primjerice za transfer putnika može smjestiti i dodatna sjedala za ukupno 12 putnika te skiper i stjuardesa.
Pramac i spoj dva tubusa je odrezan tj. ne završava u špic što olakšava pristajanje pramcem. A na samom vrhu pramca je velika visoka bitva za tegalj, ako treba pramcem povući plovilo. Ujedno je ova bitva praktična i za privez na vezu. A odmah ispod bitve je veliko pramčano spremište sa narančastom oblogom za sjedenje. Sprema je dovoljno velika za smještaj konopa, pojaseva i druge sitne opreme. Ispod tog poklopca je skriven čep za uljev goriva, a u zajedničkoj kutiji je i uljev i odušak. Spremnik kapaciteta od 430 litara daje ovom plovilu veliku autonomiju čak i ako su na krmi dva jača motora. Smješten je uzdužno od pramca prema krmi sasvim nisko i dio je strukture plovila, a jedino što je od njega dostupno je poklopac unutar konzole gdje se može pristupiti pokazivaču nivoa goriva. Sam poklopac na pramčanoj klupi je odlično zabrtvljen tako da ni u kojem slučaju kod prelijevanja ili prskanja, more ne može prodrijeti u spremu. U prostoru između pramčane klupe i konzole mogu se smjestiti još barem četiri sjedala ako se brod koristi za transfer putnika.
Sama konzola je relativno uska širine toliko da su skiper i njegov pomoćnik dovoljno zaštićeni, pa su prolazi sa pramca na krmu široki što je svakako dobro kada ste u akciji spašavanja. Pristup unutrašnjosti konzole je samo s prednje strane, pa se i u nju može spremiti poneka sitnica, ali ona je prvenstveno namijenjena pristupu instrumentima i komandama s unutrašnje strane. A na konzoli i nema baš puno instrumenata. Instrument za nadzor motora i broja okretaja, prekidači, volan kormila, Humimbirdov ploter i desno na kraju konzole komanda za motor. Uz vjetrobran su dvije dodatne cijevi koje ukrućuju krovnu konstrukciju ali su ujedno i rukohvati koji itekako dobro dođu kada brzinom od 30-ak čvorova plovite preko malo većih valova. I dva solidna jocker sjedala dodatna su pomoć da vam kod takve vožnje ne stradaju bubrezi. Na sredini poda u krmenom dijelu je poklopac ispod kojeg je još jedno veliko spremište, u koju se može smjestiti sva oprema za tegalj.
Po cijeloj širini krme je velika klupa u kojoj su akumulatori, glavni prekidač, i filtri goriva za motor. I još ostane dosta mjesta za poneku sitnicu, crijevo za pranje, krpe, konope.. Karakteristično za kokpit da je samoprazneći sa dovoljno velikim izljevima tako da je i za najveće kiše ili prelijevanja mora pražnjenje brzo i sigurno. Osim toga na palubi koja je debljine 6 milimetara za razliku od trupa koji je debljine 5 mm, su zavarene uške na pramcu i krmi tako da za podizanje i spuštanje broda u more ne treba neka posebna oprema. Tubusi su na ovom brodu napravljeni od ORCA Hypalona i promjera su 56 centimetara, jedino su prema pramčanom dijelu nešto uži. Šest komora osiguravaju praktično nepotopivost ovog broda.

I na kraju motor. Na ovom testnom brodu montirana je Honda od 250 Ks sa ultra dugom osovinom, oko koje je izvedena zaštita, a koja štiti kućište motora prilikom akcija spašavanja odnosno tegljenja. Ispred motora je velika krmena bitva za tegalj povišena tako da je konop za tegalj uvijek iznad motora.
Cijena


Na sajmu nautike u Zagrebu upoznao sam gospodina iz Splita koji se bavi gradnjom brodova u aluminiju i to uglavnom za ronilačke potrebe. Bio je zainteresiran za cijenu Patrola 860 obzirom da mu je to u branši, ali sam ja bio brži i zamolio ga da mi prvo otprilike izračuna koliko bi bila cijena izrade trupa istih gabarita kao Patrol 860. Nakon što je dobio sve podatke koji su mu bili potrebni za izračun u malo vremena došao je do računice od 31.000 Eura za goli trup. Tada sam mu odgovorio da cijeli trup sa konzolom, gumom po izboru, prijevozom iz Kine, uglavnom svom opremom prije montaže motora, dođe nešto više od 36.000 Eura, što naprosto nije mogao vjerovati....međutim danas u 2021-oj nakon Korone i poskupljenja aluminija, prijevoza i kompletne logistike stvari su se znatno promjenile na gore. Cijenu možete zatražiti na adresi prodaja@highfield-patrol.com ili na broj 098 429 018.


Zaključak


Ovo plovilo u kombinaciji aluminija i gume ima mnoge prednosti u odnosu na klasični kombinaciju guma plastika. Plovilo je značajno lakše, konstrukcija trupa je čvršća, plovidba je sigurno tiša, manje je lupanja, moguće je unutrašnje detalje trupa potpuno personalizirati i brendirati te prilagoditi zahtjevima kupca i namjeni, Modularno slaganje elemenata doprinosi stabilnosti i balansiranju broda u vožnji. Održavanje nije zahtjevno radi plastificiranog trupa.


HIGHFIELD Video


Za kraj pogledajte video koji govori sve o tome kako se proizvode HIGHFIELD gumenjaci u tvornici, u Kini.
Zastupa i prodaje:

Alimar Skiper Sistemi d.o.o..

Sv. Nikole Tavelića 64

23000 Zadar Hrvatska

www.highfield-patrol.com

prodaja@highfield-patrol.com

098 429 018

104 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page